Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ποιοι ήθελαν να απειλήσουν τον Χούρικαν;




Eνώ για το Αλεξούι υπήρξε αμέσως εξιχνίαση της υπόθεσης από την αστυνομία και συλλήψεις, τίποτε δεν ακούσαμε για τη φωτιά που τέθηκε στο αυτοκίνητο του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου κ. Χούρικαν.

Ενώ το Αλεξούι ήταν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και απασχόλησε τον Τύπο με άρθρα και ρεπορτάζ, καμιά έρευνα και αρθρογραφία δεν είδαμε για την εγκληματική αυτή πράξη.

Αντίθετα  υπήρξε μια εκκωφαντική σιωπή των κομμάτων και μια απλή καταγραφή της είδησης στα πιο πολλά Μ.Μ.Ε. Καμιά καταδίκη από τα κόμματα έστω και για τα προσχήματα. Κανένας σχολιασμός, καμιά επισήμανση ότι η πράξη αυτή έγινε λίγες μέρες μετά τη διαρροή μέιλ του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου στο οποίο απoκάλυπτε το είδος και την ποιότητα  πολιτικών της Κύπρου. Στο μέιλ αυτό κατηγορούσε ανοικτά τους πολιτικούς που δεν ψηφίζουν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ότι ’’ προσποιούνται ότι προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες από τις κακές τράπεζες, ενώ στην πραγματικότητα προστατεύουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Κύπρο’’ .

Η αποκάλυψη αυτού του μεγάλου σκανδάλου ότι οι μαζικές εκποιήσεις είναι προϊόν της φαντασίας των πολιτικών για να εξυπηρετήσουν προσωπικές ατζέντες,  προκάλεσε την οργή των εκπροσώπων των κομμάτων, που βγήκαν σύσσωμοι και λάβροι κατά του Χούρικαν, χωρίς όμως να έχουν τίποτε ουσιαστικό να απαντήσουν στις κατηγορίες Χούρικαν για τις σχέσεις κομμάτων- μεγαλοοφειλετών ή συγκεκριμένων πολιτικών με μεγαλοφειλέτες.

Μια βδομάδα μετά γίνεται κακόβουλη ζημιά στο αυτοκίνητο  που χρησιμοποιούσε κυρίως η γυναίκα του κ. Χούρικαν και ανήκει στην τράπεζα Κύπρου. Και τίθεται το εύγλωττο ερώτημα :

-      Ποιοι είναι αυτοί που πλήρωσαν επαγγελματίες για να βάλουν φωτιά στο αυτοκίνητο του κ. Χούρικαν;
-      Ποιοι θέλουν  να του κλείσουν το στόμα ή να τον τρομοκρατήσουν;
 
Ο κ. Χούρικαν με το μέιλ του στα στελέχη της τράπεζας έδινε οδηγίες να ενοχλούν τους μεγαλοφειλέτες και ανέφερε ότι  αυτούς προστατεύουν οι πολιτικοί  με το να μην ψηφίζουν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, και όχι το φτωχό λαό.

 Άρα είναι φανερό ότι πέρα από την υπόθεση για το Αλεξούι, επείγει και είναι πολύ σημαντική η εξιχνίαση της υπόθεσης για την κακόβουλη ζημιά στο αυτοκίνητο του Χούρικαν.

Επείγει να ξεκαθαριστεί η σχέση κάποιων  πολιτικών με τους μεγαλοφειλέτες για να μην εμπαίζεται ο κυπριακός λαός. Σίγουρα δεν πρέπει να υπάρχει ισοπεδωτική στάση έναντι όλων των πολιτικών, αλλά οι πολιτικοί που είναι έντιμοι έχουν καθήκον να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.  Η δήλωση  του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Πουργουρίδη στο κανάλι της Λεμεσού ότι οι χρηματοδότες των κομμάτων ήταν  ‘’αυτοί που καταλήστεψαν τις τράπεζες και ο υπόκοσμος  ‘’ δείχνει ότι η διαφθορά είναι πολύ βαθιά και αγγίζει άμεσα κάποιους πολιτικούς.


Θεοδώρα Παυλίδου



Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Το κατεστημένο στις φυλακές ξανακτυπά


Ποια ήταν τελικά η «ανάρμοστη» συμπεριφορά των δύο εκπαιδευτικών;


Ποιοι διοικούν αυτό το κράτος; Πραγματικά είναι να διερωτάσαι με όσα συμβαίνουν. Δύο εξαίρετοι  εκπαιδευτικοί των φυλακών αποπέμπονται για ανάρμοστη συμπεριφορά.



 Διαβάζεις την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ψάχνεις να δεις ποια ήταν η ανάρμοστη συμπεριφορά. Το «ανάρμοστο» λοιπόν είναι ότι «αναμειγνύονταν σε θέματα που δεν περιλαμβάνονταν στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα και ειδικότερα σε θέματα που σχετίζονταν με την επιτελούμενη αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας των φυλακών». Και πιο κάτω κατηγορούνται για την καθόλα «μεμπτή» συμπεριφορά για δημόσιο υπάλληλο για «δημιουργία ξεχωριστού κέντρου λήψεως αποφάσεων»…


Φανταστείτε πόσο ικανοί ήταν αυτοί οι δύο εκπαιδευτικοί, τι προγράμματα πρωτοποριακά έκαναν μέσα στις φυλακές, που έκαναν τη διεύθυνση να νιώσει ότι απειλείται η εξουσία της και να παραμιλά για το πλαίσιο πειθαρχίας και λειτουργίας των φυλακών… 

Εγώ διερωτώμαι: 

- Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε αυτούς τους εκπαιδευτικούς να τους ακούσει πριν τους αποπέμψει; 

- Δεν είναι στοιχειώδες να ακούσεις τον άλλο πριν αποφασίσεις να τον αποπέμψεις, και μάλιστα διασύροντάς τον για ανάρμοστη συμπεριφορά;

 
Διαβάζοντας την ανακοίνωση της ομάδας στήριξης του σχολείου της φυλακής, που αποτελείται από πανεπιστημιακούς και ειδικούς παιδαγωγούς, και η οποία τεκμηριωμένα εκθειάζει το έργο των δύο εκπαιδευτικών αναφερόμενη σε  «σχολείο υπόδειγμα»,  διερωτάσαι γιατί κάθε φορά που πάει κάποιος να κάνει κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο σε αυτόν τον τόπο, να ανακόπτεται από ένα κατεστημένο που το χαρακτηρίζει η επίδειξη δύναμης και εξουσίας, και πίσω από αυτό η ανεπάρκεια και η ανασφάλεια.

Η ανακοίνωση της διευθύντριας των φυλακών, κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης, δείχνει πανικό και προπάντων δεν τεκμηριώνει τίποτε μεμπτό για τους δύο εκπαιδευτικούς. 

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι:

- Θα επανεξεταστεί το θέμα και από σας και από τον υπουργό Παιδείας και θα απαντηθούν τα καίρια ερωτήματα  που θέτει η ομάδα στήριξης του σχολείου για το ποιος έχει την αρμοδιότητα του σχολείου εντός  των φυλακών,

- θα ακουστεί η φωνή των ειδικών και κυρίως,    

- ότι θα δοθεί η φωνή στους ίδιους τους κρατούμενους να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους για τους δύο εκπαιδευτικούς.

Θεοδώρα Παυλίδου, φιλόλογος