Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ένας φύλακας των νόμων δεν ψάχνει τους νόμους για να επωφεληθεί για τον εαυτό του, κύριε Παπασάββα


Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;


Το σύνταγμα κατοχυρώνει για τα αξιώματα του γενικού εισαγγελέα και του βοηθού γενικού εισαγγελέα προσωπική ανεξαρτησία, υψηλές παροχές και μονιμότητα για να μπορούν να διαφυλάττουν τη νομιμότητα σε αυτό το κράτος και να μην κινδυνεύουν από την απαρέσκεια διοικητικών οργάνων. Ως θεματοφύλακες του νόμου θα πρέπει να διαθέτουν το εγνωσμένο κύρος για να μπορούν να πείθουν τους πολίτες ότι υπερασπίζονται το κράτος δικαίου.

Υπάρχει πρόβλημα με το εγνωσμένο κύρος του κ. Παπασάββα ως βοηθού γενικού εισαγγελέα; Δυστυχώς η επιστροφή των 17,000 ευρώ δεν επούλωσε το κύρος του, ούτε καταλάγιασε την κοινή γνώμη. Αντίθετα προκάλεσε περισσότερο την αγανάκτηση του κόσμου . Διότι κάθε Κύπριος που άκουσε τη δήλωση του β. γενικού εισαγγελέα στο ΡΙΚ ένιωσε ακόμα πιο προσβεβλημένος. Ποιος επιστρέφει λεφτά και επιμένει στο νομότυπο της πράξης του; Η κοινή λογική λέει πως αν η πράξη του ήταν πολιτικά νομικά και ηθικά ορθή δεν θα έπρεπε να τα επιστρέψει. Το να τα επιστρέψει και να επιμένει ότι όλα ήταν νομότυπα και ηθικά και αγγελικά πλασμένα δείχνει ότι υποτιμά τους πολίτες και την κοινή λογική. Η δικαιολογία που ανέφερε ότι το έκανε για να μην πλήττονται ο πρόεδρος και η πρώην διευθύντρια του υπ. Υγείας, δεν ήταν καθόλου πειστική με το όλο σκηνικό που δημιουργήθηκε με την ξαφνική απώλεια εγγράφων από το φάκελο του. Η δε αναφορά του στο πραξικόπημα και τους 62 αποκάλυπτε την ανεπάρκεια επιχειρημάτων από ένα εισαγγελέα, ανεπάρκεια που γινόταν φτώχεια με την επίκληση του στον Μοντεσκιέ. Ο κ. Παπασάββας ήθελε να δεχθούμε ότι αυτός ως γνώστης των νόμων διαπίστωσε ότι ο νόμος του παρείχε αυτό το δικαίωμα και διεκδίκησε ως πολίτης το δικαίωμα που του παρείχε ο νόμος. Δεν σήμαινε, μας είπε, ότι αυτό που έκανε ήταν νομική γνωμάτευση.

Είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι ο κ. Παπασάββας δεν αντελήφθη ότι δεν ήταν ένας απλός πολίτης , αλλά ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος που θα έπρεπε να προσέχει την κάθε του ενέργεια. Διότι όταν ένας αξιωματούχος κάνει αίτηση δεν είναι ένας απλός πολίτης που διεκδικεί τα δικαιώματα του . Και όταν ο αξιωματούχος τυγχάνει να είναι βοηθός γενικός εισαγγελέας, ποιος θα μπορούσε να διαχωρίσει ότι η αίτηση του δεν ήταν και γνωμάτευση;

Ο κ. Παπασάββας ισχυρίζεται ότι ‘’δεν έκανε έγκλημα’, ’αλλά αδυνατεί να κατανοήσει ότι με την πράξη του έχει ‘’εγκληματίσει’’ όσον αφορά την προσήλωση που θα έπρεπε να έχει ως ανεξάρτητος αξιωματούχος στη διαφύλαξη των θεσμών και των νόμων. Ένας φύλακας των νόμων δεν ψάχνει τους νόμους για να επωφεληθεί για τον εαυτό του, κύριε Παπασάββα και αυτό με κανένα Μοντεσκιέ δεν εξηγείται για μας τους αδαείς πολίτες που δεν ξέρουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας σαν εσάς…

Η ηθική πλευρά του θέματος δυστυχώς δεν έγινε καθόλου κατανοητή από τον κ. Παπασάββα παρά τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Η επίκληση επίσης από τον ίδιο της δημοκρατικής και πατριωτικής ταυτότητας του δεν έπεισε κανένα, διότι ακόμα και ο ακελικός ψηφοφόρος έχει τον κοινό νου να διαπιστώσει ότι σε αυτό το θέμα δεν τον πολεμούν ούτε οι πραξικοπηματίες ούτε οι 62, αλλά ο εαυτός του.
Αναμένουμε λοιπόν από το κράτος, αλλά και όλα τα κόμματα να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του θέματος για τους θεσμούς και τους νόμους αυτού του κράτους. Διαφορετικά πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται όλοι…






Θεοδώρα Παυλίδου, φιλόλογος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου